Nieuwe wielen uitvinden

Nieuwe wielen uitvinden

Het grote voordeel van vele jaren ervaring als illustrator is dat je snel kunt inspelen op de wensen van je opdrachtgever en je doelgroep. Door de jaren heen ontwikkel je of ontdek je bepaalde ‘handigheidjes’ die je helpen om heel vlot een goede schets op papier te zetten en om in korte tijd tot een kwalitatief goed eindresultaat te komen. Je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden bij iedere nieuwe opdracht. (En eerlijk is eerlijk: Veel illustratie opdrachten zijn erg krap gebudgetteerd, dus eindeloos nieuwe versies maken kun je jezelf niet permitteren)
Als ik bijvoorbeeld voor een tijdschrift voor kleuters teken, komen er altijd een bepaald type gezichtjes uit mijn potlood met kleine neusjes en ver uit elkaar staande ogen. Of, zo maak ik in veel illustraties graag gebruik van dessins of fotomateriaal om tekeningen een realistische textuur te geven. Het combineren van getekende lijnen en beeldmateriaal vind ik niet alleen superleuk om te doen, het geeft een illustratie gelijk een levendig effect. Dit soort handigheidjes zijn uiteraard een belangrijk onderdeel van je stijlkenmerken. Jouw eigen specifieke beeldtaal maakt dat je werk herkend wordt als zijnde ‘van jou’: “Dat is een échte Moon illustratie!”. Vooral ook opdrachtgevers vinden het prettig om jouw specifieke stijl te kennen, zodat ze weten wat ze ongeveer kunnen verwachten als ze je een opdracht aanbieden.

Maar soms dan ben ik mijn handigheidjes ineens helemaal beu. Dan teken ik het zoveelste gezichtje op papier en denk: “Hee, jou ken ik al! Jou heb ik vandaag al 20 keer eerder getekend!”. En dan weet ik dat het tijd is om iets totáál anders te gaan creëren.
Dan wordt het hoog tijd om nieuwe wielen uit te vinden.

VERDER LEZEN?

Januari 2018 verhuist mijn blog naar
www.moonillustraties.nl/blogoverzicht

Hier vind je ook mijn portfolio van de illustraties
en ontwerpen die ik in opdracht maak.

Hier op moonisme.nl ga ik dit jaar
een uitgebreidere webshop realiseren,
met art-prints, art-cards, fijne goodies
en leuke acties.
Hou de webshop dus goed in de gaten!

Sorry, comments are closed for this post.