INSPIRATIE

BOEKEN
MOOI WERK

Als illustrator, vormgever of artiest is het zó belangrijk om in de juiste flow te zitten. Creëren gaat namelijk niet altijd vanzelf. Ook tekenaars die al jarenlang dag in dag uit bezig zijn met de mooiste dingen maken, hebben momenten dat de inspiratie gewoon even niet wil komen. En als creëren je vak is, je er je brood mee verdient, dan kan dat soms knap lastig zijn. Deadlines drukken zwaar op je schouder, de inmiddels ongeduldig geworden opdrachtgevers informeren of je die illustratie al klaar hebt, en intussen zit je naar een leeg vel papier te staren en gefrustreerd op je potlood te kauwen.
Diagnose: artist’s block.

Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om uit die creatieve blokkade te komen. Wat ik het liefste doe, is in mijn boekenkast duiken. Door de jaren heen heb ik een aardige bibliotheek aangelegd van de prachtigste geïllustreerde boeken. Op vakantie in het buitenland glip ik altijd de plaatselijke boekwinkels binnen om te kijken wat er in dat land aan (prenten)boeken wordt gepubliceerd. Het mooiste boek mag mee naar huis in mijn koffer. Mijn boekenkast is dus een dierbare verzameling geworden en een grote bron van inspiratie. Ik vind het heerlijk om het werk van andere illustratoren te bekijken, hoe zij dingen aanpakken, welke oplossingen zij hebben gevonden om een plaat bijzonder te maken. Van het kijken naar andermans werk word ik zó blij dat ik ik zelf aan de slag wil.

Maar ook naslagwerken van andere creatieve ondernemers die schrijven over hoe zij hun creatieve proces aanpakken en hoe zij overleven als zelfstandige staan hoog op mijn prioriteiten-lijstje. Er zijn meerdere interessante beeldmakers die schrijven over hoe je een bedrijf opzet en jezelf in de markt zet. Want eerlijk is eerlijk, niet alle artiesten zijn zo handig in het verkopen van hun producten of diensten. Er zijn handige methodes die je daarbij kunnen helpen en er worden ook heel interessante online cursussen aangeboden, die echt de moeite waard zijn om te bekijken. Zo liep ik als old-skool illustrator met portfoliomap langs uitgeverijen op zoek naar opdrachten. Ik hield me nooit zo bezig met online marketing technieken. Maar, in deze tijd is het zó belangrijk om gezien te worden op het internet. Sinds ik me er in ben gaan verdiepen, ben ik het nog leuk gaan vinden ook.

Ik laat je graag zien welke BOEKEN mij en mijn bedrijf een boost hebben gegeven. Bij MOOI WERK vertel ik je over mijn favoriete illustratoren en vormgevers, die belangrijk voor mij en mijn creatieve ontwikkeling zijn geweest, en nog steeds zijn.